75 Flevolandse bedrijven kloppen aan voor hulp

RADIO BNR: RADIO INTERVIEW JANNIE VAN DEN BERG 30 MEI 2014 – 03:23 PM

De provincie Flevoland stopt 2 miljoen euro in de stichting MKB Doorstart. Hier kunnen ondernemers aankloppen voor advies en coaching, maar ook voor herfinanciering. Na 2,5 maand zijn er al 75 aanmeldingen.

Jannie van den Berg (MKB Doorstart) wil bedrijven in moeilijkheden vroeg signaleren: “Dit doen we bij banken, accountants en boekhoudkantoren. Zij zien al veel eerder dat het niet goed gaat. En die 75 aanmeldingen zijn alleen nog uit Flevoland”, zegt mede-initiatiefnemer Jannie van den Berg. “Hiervan zijn behoorlijk wat bedrijven geherfinancierd. Niet alleen met dit fonds, want we hebben ook mogelijkheden om via de BBZ-regeling te financieren. Soms ging het om bedrijfskrediet, soms een lening voor levensonderhoud.”

Dit is volgens haar pas het topje van de ijsberg. Het gaat alleen nog om de bedrijven die zichzelf hebben aangemeld en Van den Berg wil ook zelf op zoek gaan naar bedrijven in moeilijkheden. “We zijn bezig met vroegsignalering te regelen. Dit doen we bij banken, accountants en boekhoudkantoren. Zij zien al veel eerder dat het niet goed gaat met ondernemingen.”

Er wordt alleen geïnvesteerd in bedrijven als ze levensvatbaar zijn. Is dat niet zo, dan worden ze geholpen met ‘een goede manier van het bedrijf beëindigen’. Van den Berg hoopt de komende maanden het project naar andere provincies te brengen. “We zijn nu in gesprek met Friesland, Zeeland, Amsterdam, Utrecht en Gelderland.”

Door Bram van Dijk

Klik hier voor het radio-interview met Jannie