Zakenvrouw van het jaar schiet MKB te hulp

RADIO BNR: INTERVIEW MKB DOORSTART 07 MAART 2014 – 10:22 AM

In Flevoland kunnen mkb’ers met financiële problemen vanaf vandaag terecht bij MKB Doorstart. Het platform is bedoeld voor bedrijven die in zwaar weer zijn geraakt, maar wel een gezond toekomstperspectief hebben.

zuidwegJacqueline Zuidweg (MKB Doorstart): “Dit soort tegenslagen ervaren we allemaal”
Volgens initiatiefnemer Jacqueline Zuidweg – zakenvrouw van het jaar 2012 – heeft 25 procent van het MKB momenteel financiële moeilijkheden. Veel ondernemers lopen daar niet mee te koop. “In eerste instantie is daar de ontkenning: het is niet zo, het zal wel beter gaan, die opdracht gaat wel door. Vervolgens, als dan blijkt dat het blijft onweren, krijg je de schaamte, die ze vooral op zichzelf betrekken: ik heb het niet goed gedaan.”

Vroegsignalering
Hierdoor zijn ondernemers er wel eens te laat bij om maatregelen te nemen, zegt Zuidweg. “MKB Doorstart richt zich met name op de vroegsignalering. Die vroegsignalering vindt plaats bij partijen als banken, Belastingdienst en accountantskantoren. Het mooie is dat die partijen nu ook gaan doorverwijzen.”
Ondernemers die bij MKB Doorstart terechtkomen, worden gratis geholpen; dit gebeurt vooral door hen de weg te wijzen naar bestaande mogelijkheden. “MKB Doorstart wil juist de mogelijkheden ontsluiten die er al zijn, want er is al heel veel beschikbaar in Nederland, ook heel veel regelingen, maar ook financiering verstrekken voor die ondernemers die altijd weer tussen wal en schip vallen, want die houd je altijd”, zegt Zuidweg.

Tegenslagen
Volgens haar zijn financiële problemen niets om je als ondernemer voor te schamen. “Dit soort tegenslagen ervaren we allemaal. Die horen bij het ondernemerschap en daar mag je van leren. Daar word je alleen maar heel veel sterker van.
”Vooralsnog is MKB Doorstart er alleen voor bedrijven in Flevoland, maar het is bezig met uitbreiding. Zuidweg: “We zijn al in gesprek met Friesland en ook Zeeland zit eraan te komen, maar er moet nog heel veel gebeuren.”

Door Marjan van den Berg

Klik hier voor het radio interview